exporgin.com logo

Sıvı Yağlar

Filtrele



Sıvı Yağlar ve Çeşitleri

Sıvı yağlar yemek pişirme, fırınlama işlemlerinin yanında; salata sosları, mayonez, kurabiye kek gibi pek çok besinde kullanılır. Sıvı yağ çeşitleri arasında en çok tercih edilen çeşitler ise ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısırözü yağı çeşitleridir. Bunlar yağ değirmenleri kullanılarak bitkilerden çıkarılır, saflaştırılarak satışa sunulmaktadır. Her bitkisel yağ kendine özgü aromalar içerir ve üretim biçimlerine göre de farklılık gösterir. Bu nedenle yemeklere göre kullanılan yağlar da değişkenlik göstermektedir. Yağlar içeriklerine ve aromalarına göre de yemeklere farklı katkıları olur. Örneğin soğuk yenen mezelerin olmazsa olmazı zeytinyağı çeşitleridir. Çünkü zeytinyağı soğuduğu zaman da oldukça lezzetli olur. Böreklere ve kızartmalara ise ayçiçek yağı daha çok yakışır. Ayçiçek yağının aroması çok hafif olduğundan, ürünlere ağırlık vermeden ve lezzetine zarar vermeden börekler kızartılır. Sıvı yağların en büyük avantajı tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal doymuş yağ çeşitlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu yağların kullanıldığı her yerde sıvı yağ çeşitleri de kullanılabilir. Sıvı yağlar, yiyeceklerin daha hafif olmasını sağlar. Sıvı yağlar aynı zamanda daha kolay sindirilebilir ve mideyi rahatsız etmez. Bunun yanı sıra vegan beslenenler için de ideal alternatifler sunar. Aynı zamanda hayvansal ürünleri tüketmek istemeyen fakat daha hafif yağlar tercih eden kişiler için de oldukça ideal alternatifler sunar. 

Sıvı Yağ Fiyatları ve Çeşitleri

Sıvı yağlar birçok yemeğin en vazgeçilmez tamamlayıcısıdır. Yemeklere lezzet veren yağ çeşitleri özellikle pilav gibi yemeklere oldukça lezzet katar. Kızartmadan, sotelemeye, fırınlamadan mühürlemeye kadar daha pek çok pişirme tekniklerinde her birinde oldukça önemlidir. Pişirdiğiniz yemeğe göre, doğru sıvı yağı seçmek yemeğin lezzetini daha fazla artırmaktadır. Örneğin zeytinyağının dumanlanma noktası diğer yağlara göre daha düşük olduğundan, zeytinyağı kızartmalarda kullanıldığında, aroması ve sağlıklı özellikleri azalır. Fakat, bilinenin aksine kızartmada zeytinyağının kullanılması zararlı değildir, kullanılabilir. Ancak soğuk kullanıldığı kadar lezzetli değildir. Yine de ayçiçek, mısırözü ve diğer bitkisel yağların dumanlanma noktası daha düşük olduğu için kızartma yaparken daha kolaylık sağlar. Fakat kimi şefler tarafından, zeytinyağı yiyeceklere aroma verdiği için soteleme yönteminde zeytinyağının kullanılması tavsiye edilir. Bu sebeple, yemek yaparken pişireceğiniz yemeğe göre yağları seçmek daha doğru bir yöntemdir. Sıvı yağlar içinde en çok kullanılanların başında ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısırözü yağı, kanola yağı, fındık yağı ve son zamanlar ön plana çıkan Hindistan cevizi yağı çeşitleridir. Bunların yanında yemeklere lezzet katan ve cilt bakımında da kullanılabilen çiya yağı gibi daha pek çok sağlıklı bitkisel yağ çeşidi exporgin.com.tr’da satışa sunuluyor. 

Mezelerin Vazgeçilmezi Zeytinyağı Çeşitleri

Sıvı yağ çeşitleri arasında en popüler olan ve özellikle Ege’de çokça tercih edilen zeytinyağı çeşitleridir. Ağaçtan özenle toplanan zeytinlerin öğütme işleminden sonra yoğurması sonucu üretilen zeytinyağı kimi zaman modern yöntemlerle kimi zaman ise geleneksel yöntemlerle, taş değirmenlerde öğütülerek çıkarılmaktadır. Yoğurma işlemi ne kadar uzun sürerse zeytinyağının aroması da o kadar fazla olmaktadır. Yoğurma işlemi sırasında, zeytinler üzerinde ısıl (sıcak işlem) işlem uygulanırsa o zeytinyağı soğuk sıkım olarak ifade edilmez. Soğuk sıkım zeytinyağı çeşitleri belirli bir sıcaklıkta elde edilmektedir. Zeytinyağı çeşitleri farklı çeşide ayrılır. Bunlardan biri, Naturel veya naturel sızma zeytinyağı çeşitleridir. Bu yağlar, hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan üretilmektedir. Naturel sızma zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytinler, yirmi dört saat içerisinde toplanan zeytinlerden elde edilmektedir. Zeytinyağı çıkarırken yoğurma işlemindeki sıcaklık 28°C’nin altında olmalıdır. 

Naturel Sızma Zeytinyağı

Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla yüzde bire kadar çıkmalıdır. Bu işlemle çıkarılan zeytinyağında zeytin tadı ve aroması oldukça keskin hissedilir ve zeytinyağı boğazda kekremsi bir tat bırakır. Kekremsi tadın net şekilde hissedilmesi için salatada, başlangıç yemeklerinde, mezelerde ya da zeytinyağlı yemeklerde, soğuk şekilde son dokunuş olarak kullanılması oldukça lezzet kadar. Naturel sızma zeytinyağı etiketlerinde extra virgin olive oil yazısı da bulunmaktadır. Diğer lezzetli zeytinyağı çeşidi ise virgin olive oil, yani naturel birinci zeytinyağıdır. Naturel birinci zeytinyağı da naturel sızma ile aynı yöntemlerle üretilmektedir. Fakat bu zeytinyağının üretiminde biraz daha olgunlaşmış zeytin kullanılmaktadır. Bu zeytinyağının asit oranı en fazla yüzde bir olur. Tadı, sızma zeytinyağına göre daha hafiftir. Siz de birbirinden lezzetli Ayçiçek Yağı, Bitkisel Yağlar, Mısırözü Yağı, Zeytinyağı gibi pek çok sıvı yağ çeşitlerini indirimli fiyatlarla exporgin.com.tr’da bulabilir, avantajlarından yararlanabilirsiniz.